Kutatások vizsgálták a párok orgazmus képességeit, és a különösen a női orgazmus sajátosságait a párok életviteléhez mérten, és ebből próbáltak általános következtetéseket levonni. Adataik szerint, ha pár női tagja az igényeinek megfelelő hangulat mellett, a férfi ideális hozzáállása és figyelme mellett, a testi adottságaihoz igazodó időn át és ehhez alkalmazkodó módszerek bevetésével nyújtott pettingben részesült, szélsőséges esetben akár 2-4 percen belül el tud jutni a hüvelyi orgazmus bekövetkezéséig. Ez a legtökéletesebb, szinte elméleti forgatókönyv a női orgazmus gyors eléréséhez, a hétköznapokban a hüvelyi orgazmushoz inkább több időre lehet szükség. Épp ezért próbáltak találni egy átlagos idő-intervallumot, amibe a legtöbb nő belefér, és arra jutottak, hogy a női orgazmus eléréséhez 8-18 perces intenzív, lehetőleg megállás nélküli közösülésre lehet szükség - egy átlagos hosszúságú és intenzitású előjátékot követően.  

A vizsgálat kiterjedt a férfi orgazmus - képességére is, amellyel kapcsolatban azt állapították meg, hogy a közösülése megkezdését követően kb. 3-6 perc szeretkezést követően jutnak el a csúcsra. Ezt úgy kell érteni, hogy 3-6 perc alatt érhető el az orgazmus az átlagos férfi számára, ha nem szakítja meg a közösülést, és más módon sem próbálja késleltetni a magömlést.

Mindezeket összevetve az következik, hogy egy igazán szerencsés pár esetében a női orgazmus is, és a férfi orgazmusa is a szex megkezdése utáni 3-6 percben bekövetkezik. Ebben a legszerencsésebb együttállásban akár az is előfordulhat, hogy egyszerre élik meg a gyönyört mindketten. Nem nagy titok, hogy ez az eset a legritkábban fordul elő - sokkal gyakoribb, hogy a férfi lényegesen hamarabb ejakulál, mint hogy a nőnek esélye legyen az élvezethez. A probléma leküzdésére alkalmazza sok pár, hogy a férfi az ejakuláció előrejelzési szakaszához való megérkezésekor szünetet tart a magömlés késleltetése céljából, és ezt megteszi többször is egészen addig, amíg a női orgazmus be nem következik. A módszer tűzoltásra tökéletes, de sokkal kevésbé elegáns, mint más ejakuláció késleltető módszerek. 

Fontos, hogy minden fel tudja mérni saját adottságait, és szükség esetén legyen képes megoldást találni a magömlés elnyújtására - ezzel sokat tehetünk a kielégítő szexuális életért.